Cursisten die bij ons langs kwamen

Als je van schrijven houdt en gevoed wil worden door deskundige en enthousiaste docenten en dit samen wil doen met mede schrijf-liefhebbers, dan is dit een echte aanrader! Deze cursus heeft mij handvatten, inspiratie en verdieping gebracht. Je moet flink aan de bak, maar het maakt je echt een betere schrijver!
Aimée Zwarts-Engelbert (Van fragment naar kort verhaal 2022 
pilot)


Een groot plezier om deze cursus te volgen. Fijne opbouw, kundige docenten, goede sfeer en (voor iedereen die dat nodig heeft) een prettige stok achter de deur om veel te schrijven.
Sander van Oorspronk (Van fragment naar kort verhaal 2022 
pilot)


Wil je een kort verhaal schrijven? Wees bereid om het (huis)werk te doen! Ik heb veel geleerd in deze cursus en vond het bovendien erg leuk. De drie docenten brengen iedere twee weken verdieping, waardoor je jezelf steeds verrast met verbeterd werk.
Roanna van den Oever (Van fragment naar kort verhaal 2022 
pilot)


Een enorm leuke en leerzame cursus, waar je aan de hand van logische opdrachten steeds dieper duikt in het schrijven van een kort verhaal. De opdrachten zijn bijzonder leerzaam en inspirerend, en het is erg leuk om met medecursisten langzaam het verhaal vorm te zien krijgen. Ik heb heel veel geleerd en de cursus heeft me absoluut geïnspireerd om meer te schrijven!’
Vincent Portegijs (Van fragment naar kort verhaal 2022 
pilot)


Ik raad de schrijfcursus van harte aan. Een vernieuwend concept waarbinnen drie schrijvers/docenten je in korte tijd uitdagen om de pen ter hand te nemen en om keuzes te maken die niet persé voor de hand liggen, maar wel heel erg bijdragen aan het onderzoeken en ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Kers op de taart is het ontdekken en leren van andermans schrijfwerk. Kortom een inspirerend traject waarbij je daadwerkelijk stappen zet op het gebied van jouw eigen schrijverschap.

Jimmy Plooij (Van fragment naar kort verhaal 2022 in Utrecht)

Wat ik zocht heb ik gevonden: wil ik en kan ik fictie schrijven? Dat heb ik in deze cursus ontdekt samen met Gijsje, Annemarie en mijn medecursisten. Ik heb veel geleerd. Sterker, alles was nieuw voor me. De opdrachten waren telkens weer een uitdaging (OMG, kan ik dit wel?!). Enerzijds weet ik nu ook dat schrijven behalve een creatief proces ook hard werken is. Anderzijds lees ik literatuur met andere ogen; ik herken ‘onze opdrachten’, de vertragingen, de stream of consciousness, e.d. Geweldige ervaring: er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan.

José Haverkamp (15-weekse maart 2019 t/m juni 2019)

Super leuke cursus met veel individuele aandacht. Je leert echt je eigen schrijfstel ontwikkelen ipv dat er schools iets wordt aangeraden. Zou zeker aanbevelen.   
Lune Zijnen (15-weekse maart 2019 t/m juni 2019)


Superleuk, gezellig en leerzaam jaar bij de schrijfcursus! Boeiende lessen over techniek, schrijftrucs en de kunst van het verhalen vertellen!

Floris Kreiken (Jaaropleiding Proza 2018/2019)

Vanaf de eerste les voelde ik mij welkom en op mijn plaats tussen de andere cursisten, ondanks de verschillende achtergronden, wensen en niveaus. De sfeer is veilig en vertrouwd, waardoor ik mijn gedachtes op papier durfde te zetten en te bespreken met de groep. We inspireerden en motiveerden elkaar tijdens de intensieve, maar ook gezellige avonden. De docenten hebben veel kennis en Gijsje geeft op meesterlijke wijze feedback, waardoor je je als beginnend schrijver zekerder gaat voelen en groeit. 
Na deze cursus, met boeiende en afwisselende, korte en langere opdrachten, weet je hoe je een kort verhaal in het genre van jouw keuze opbouwt, en hoe je dit verhaal interessant maakt voor de lezer. Daarnaast lees je nooit meer op dezelfde manier een boek en geniet je nog meer van mooie teksten in films. Deze cursus smaakt absoluut naar meer, maar voldoet ook als afgerond geheel.

Monique (15-weekse september 2018 t/m januari 2019)


De trein nadert Amsterdam Centraal. Ik trek mijn jas aan, trek mijn muts over mijn hoofd, pak mijn tas en stap de trein uit. Met NS kaart in de hand, daal ik met al die andere mensen voetje voor voetje de trap af naar de stationshal. En even later sta ik daar weer, middenin die wereldstad. Ik luister naar het piepende geluid van de trams en zie de grachtenpanden in de avondzon. Ik baan me een weg tussen geïrriteerde fietsers en drentelende toeristen. Met stevige pas loop ik naar de Sint Jansstraat waar ik op de bel druk. Gijsje doet met een glimlach open. Ik begroet mijn medecursisten en pak mijn schrijfschrift uit mijn tas. Dat schrift dat inmiddels goed gevuld is met alles wat ik de afgelopen weken geleerd heb. Wat zouden ze van mijn verhaal vinden? En wat gaan we vandaag leren? Ik heb er zin in!

Marian Hildenbrand (15-weekse september 2018 t/m januari 2019)


De 15-weekse is een prachtige cursus waarin je jezelf echt kunt ontdekken als schrijver, zowel technisch als qua identiteit: wie ben jij als schrijver, wat drijft jou en hoe krijg je dat zo op papier dat het jouw stem is. Met leuke speelse opdrachtjes, met elkaar en in je eentje, ga je het grote schrijfavontuur aan!

Als je eenmaal aan je korte verhaal begint ligt de confrontatie met jezelf te wachten en dat betekent alleen maar groei! Zorg wel dat je tijd hebt tussen de cursusdagen anders is het zonde!

Deanneke (15-weekse september 2018 t/m januari 2019)


Ik zou iedereen die van schrijven en creatief bezig zijn houdt aanraden om deze cursus te doen! De lessen werden in een prettige setting gegeven, met goede, vriendelijke docenten met veel kennis en fijne tips. We kregen les in een kleine groep zodat er tijd genoeg om iedereen persoonlijke aandacht te geven. Ook mijn mede- cursisten waren heel behulpzaam en we kregen goede feedback van elkaar. Ik heb heel veel geleerd en keek elke week weer reikhalzend uit naar de woensdagavond! 
Vera Naamani (15-weekse september 2018 t/m januari 2019)


Een ontzettend leuke cursus. Omdat er met kleine groepjes gewerkt wordt, is er uitgebreid de tijd om iedereens werk te bespreken. De feedback van zowel de docenten als de medecursisten is heel prettig, en geeft je nooit het gevoel dat je slecht schrijft. Het is een ontzettend veilige plek waar iedereen veel respect voor elkaar en elkaars werk heeft. Er is geen competitie, iedereens werk is even belangrijk. Aanvankelijk vond ik het best wel eng om aan de cursus te beginnen. Het was voor mij dus een hele geruststelling dat de docenten én de medecursisten zo enthousiast over al het werk waren, en dat iedereen elkaar zo aanmoedigde. We hebben trouwens ook enorm veel gelachen met z’n allen, wat mij betreft een grote bonus.

Naomi Olderikkert (15-weekse maart t/m juni 2018)

Ik heb altijd willen schrijven, maar merkte dat ik op veel vlakken tekort schoot. Door het volgen van de vijftienweekse cursus bij Schrijfcursus Amsterdam, heb ik de basisbeginselen van het schrijverschap geleerd. Gijsje is een fantastische, humorvolle leraar. Je kan merken dat zij veel ervaring met en verstand van schrijven heeft. Wat mij betreft zou de cursus langer mogen zijn, zodat er bijvoorbeeld meer met verschillende stijlen geoefend kan worden.

Gerard Theuns (15-weekse januari t/m april 2018)


Ik kan de cursus zeker aanbevelen. Het is erg laagdrempelig en een ideale kennismaking met de verschillende disciplines in het schrijven. Verder worden in mijn ogen de essentiële valkuilen van een beginnende schrijver goed aangestipt, waardoor je al vlug een flinke hoeveelheid basiskennis tot je neemt en meer vertrouwen krijgt in je eigen werk.
Pascal de Heij (6-weekse mei/juni 2018)

Zeer ervaren vakkdocenten die op een prettige wijze heel deskundig les geven. Goed georganiseerd. 
Lucas Peeters (6-weekse mei/juni 2018)

Door de cursus heb ik ontdekt dat je creativiteit een handje kunt helpen. Veel afwisselende oefeningen en fijne kleine groep.

Letty Reimerink (15-weekse september t/m december 2017) 

  

Ik vond schrijven bij Papieren Helden heel erg leuk! Ik heb ontzettend veel over schrijven geleerd; over techniek, verhalen, perspectief en de opbouw van een tekst. De docenten gaven goede feedback en zorgden voor een goede sfeer. Ik ging elke week met heel veel plezier naar de binnenstad!
Floris Kreiken (15-weekse september t/m december 2017) 

De jaarcursus bij Papieren Helden is een enorme aanrader. Ik heb anders leren schrijven, zonder mijn eigen stijl te verliezen. Sterker nog; juist door die eigen stijl meer uit te diepen en te versterken. Daarnaast heb ik nu veel meer materiaal geschreven dan ik in mijn eentje thuis voor elkaar had gekregen. Niet alleen is Gijsje Kooter zelf een bijzonder fijne en professionele aanwezigheid, ze weet als geen ander een groep docenten te verzamelen die vanuit hun eigen onderbouwde visie en achtergrond werken, waardoor het leerrendement hoog ligt.

Tot slot: ook de groep cursisten wordt niet toevallig bij elkaar gezet. Gijsje weet het zo vorm te geven dat de groep waarmee je de jaarcursus volgt, elkaar aanvult en uitdaagt.

Het is een gezellige tijd geweest waarin ik ontzettend veel geleerd heb.

Anne-Minke Meijer (jaarcursus 2016-2017)

Schrijfcursus Amsterdam was voor mij de beste plek om een wezenlijke behoefte weer tot uitdrukking te kunnen brengen, namelijk die van het schrijven van een verhaal. Mijn behoefte naar technische kennis, een inspirerende omgeving en vakkundig redactioneel commentaar in een veilige sfeer werd hier volledig beantwoord. Juist het samenwerken met en luisteren naar andere gedreven cursisten werkt heel stimulerend. 

Sasja Snijder (15-weekse januari t/m mei 2017)

Schrijven is zo ontzettend persoonlijk dat een goede cursus meer moet bieden dan je leren hoe je een verhaal schrijft. Tijdens en door de cursus raak je bekend met het schrijfproces en geniet je veel vertrouwen waardoor elke schrijfavond motiveert door te blijven schrijven.

Roelant Bosch (15-weekse januari t/m mei 2017)


Wat een leerzame en leuke vijftien weken. Van deze cursus krijg je geen spijt, wel een eigen schrijfstijl en een inspirerend eindresultaat!

Mans Esser (15-weekse januari t/m mei 2017)


Als je de ambitie hebt om schrijver te worden, volg deze cursus! De basistechnieken worden je bijgebracht en halverwege mag je zelf een verhaal produceren. Behalve dat je leert wat je sterke en zwakke kanten zijn in het schrijven, kom je ook meer over jezelf te weten! Ook leuk is dat je door middel van hun verhalen, je medecursisten beter leert kennen.

Lennart Bakker (15-weekse januari t/m mei 2017)


Ik heb met veel plezier de cursus Creatief schrijven gevolgd. Heb veel geleerd van de feedback van mijn docenten en medestudenten en ben nu erg gemotiveerd om door te gaan met mooie, gekke verhalen schrijven. Graag met begeleiding van Schrijfcursus Amsterdam!

Trine Kornum (15-weekse januari t/m mei 2017)


Fantastische ervaring! Erg onverwachts werd ik compleet opgeslokt in de wereld van verhalen schrijven. Wist niet dat je in een paar weken zoveel verbetering kon meemaken. Absoluut een aanrader voor iedereen, of je een doorgewinterde schrijver bent of nog nooit hebt geschreven.
Anne-Marie Hendriks (15-weekse januari t/m mei 2017)


Dankzij Schrijfcursus Amsterdam heb ik mijn creativiteit terug gevonden. Niet alleen in het schrijven, maar ook associaties en herinneringen komen nu veel vrijer op. Daar ben ik deze cursus erg dankbaar voor. Er is geen mooier cadeau dan de fantasie!
Tessa Bouwmeester  (15-weekse januari t/m mei 2017)  


Ik heb al heel wat opleidingen en cursussen mogen doen in mijn leven (van universitaire opleiding tot aan een meubelmaakopleiding tot aan vinologie) maar dit was de leukste cursus die ik ooit heb gevolgd. Niet meer twijfelen, nu inschrijven!

Esther van der Meer (15-weekse cursus september t/m december 2016)

Ontdekken en ontwikkelen hoe je je literair kunt uitdrukken, dat is wat je bij Gijsje en Anne kan leren. De sfeer is veilig, kritisch, geestig en persoonlijk. Doen dus! 
Marianne van Hoeve 
(15-weekse cursus september t/m december 2016)

Twee fantastische leraressen hebben me laten zien dat schrijven een discipline is, waarbij de feedback van anderen niet mag ontbreken. Ik vond het een bijzonder proces waarbij ik meer heb geleerd dan alleen schrijven.

Monieke Teunissen (15-weekse cursus september t/m december 2016)

Ik heb ontzettend veel geleerd in de intensieve cursus creatief schrijven. De belangrijkste schrijftechnieken worden op heldere en uitdagende wijze geïntroduceerd en je oefent hier direct mee met korte schrijfoefeningen in de les. Ik heb geleerd om mijn schrijfstijl te ontwikkelen en uit te dagen. Je leert hoe je de lezer kunt blijven boeien. Door het maken en met elkaar bespreken van wekelijkse opdrachten leer je kritisch te lezen en feedback om te zetten in het verscherpen en verbeteren van je stukken. De docenten zijn deskundig en bevlogen, ze weten het beste in je naar boven te halen en hebben voor iedere cursist de nodige persoonlijke aandacht. Ik kan deze cursus aan iedereen die van schrijven houdt en hier serieus mee aan de slag wil van harte aanbevelen. 
Susan Nortier 
(15-weekse cursus september t/m december 2016)

De 15-weekse schrijfcursus was een feest. In het begin krijg je oefeningen die je creativiteit stimuleren. Je leert dat je schrijft door het te doen en niet bang te zijn voor wat er uit je pen komt (en wat anderen daarvan vinden). Het is confronterend om iets in dezelfde les te schrijven en op te lezen, maar bovenal heel erg leuk en leerzaam. Daarnaast spelen de oefeningen ook in op diverse aspecten van het schrijven zoals: perspectief, locatie, tijd, dialoog etc.
In het tweede gedeelte ligt de focus op het schrijven van een kort verhaal. Hier heb ik de kunst van het schrappen geleerd. Het is heel erg leerzaam om kritisch naar je eigen tekst te leren kijken door feedback van anderen. En heel erg bevredigend om te eindigen met een tekst waarbij je geen zin of zelfs woord kan vinden dat er niet hoort te staan.
Guido van Kleef (15-weekse cursus september t/m december 2015)

Wat een geweldige leuke groep mensen bij elkaar. Een klein clubje, daardoor is er veel persoonlijke aandacht. Veel geleerd van de twee docenten en hun verschillende manieren van aanpak. Deze cursus is een geweldig fijn cadeautje aan jezelf!
Iris Heusschen (15-weekse cursus september t/m december 2015)

De 15 weken zijn voorbij gevlogen. Midden in de stad stap je Papieren Helden binnen en je komt terecht in een andere wereld, de drukte om je heen hoor je niet meer. De gezellige plek, de uitstekende docenten en fijne medecursisten zorgen ervoor dat energie gaat stromen en dat je daadwerkelijk gaat schrijven. Je krijgt veel opdrachten in de les, maar ook voldoende theorie. Er is genoeg tijd om jouw eigen werk voor te dragen en feedback te ontvangen. Maar ook de verhalen van medecursisten zijn inspirerend en leerzaam. Ik ben zeer tevreden en boek graag een vervolgcursus!
Marjolein van Mierlo (15-weekse cursus september t/m december 2015)

Na jaren van bijna's en misschiens heb ik eindelijk een kortverhaal afgewerkt, met dank aan de technieken in deze cursus én de niet te onderschatten steun die je krijgt van docenten en medecursisten. Een absolute aanrader.
Gijs Witdouck (15-weekse cursus september t/m december 2015)

De '15-weekse schrijfcursus kort verhaal' was een hele goede en leuke manier om kennis te maken met de uitdagingen en basistechnieken van creatief schrijven. De docenten zijn vakinhoudelijk zeer sterk, weten hoe ze les moeten geven en hebben er zelf ook plezier in. Je wordt flink aan het werk gezet, maar toch is het te doen naast een drukke baan. Ik heb het gevoel dat ik een stap verder ben gekomen in het schrijven en sta te trappelen om aan de volgende cursus te beginnen.
Stef Gallé (15-weekse cursus september t/m december 2015)

Je creativiteit uit de pen laten vloeien? Het begint met een woord op papier, niet wetend waar de verhaallijn heen gaat, en dan show don't tell, via een dialoog of een perspectiefwissel komen verrassende wendingen. Gijsje en Anne vormen een mooi span die je op een leuke en deskundige manier begeleiden.
Hester Koopmans (15-weekse cursus september t/m december 2015)

Een inkijkje in het schrijfproces in zeven weken, onder zeer prettige omstandigheden (prettige sfeer, vakkundige feedback). Voor alle leeftijden!

Gijs Veerhoek (7-weekse cursus creatief schrijven mei/juni 2015)

Ik vond het een zeer plezierige cursus. Het voldeed precies aan mijn verwachtingen, namelijk schrijfoefeningen krijgen die ik later kan toepassen als ik vastloop en meer oog krijgen voor de technische kant van fictie schrijven. De opbouw vond ik goed en helder, met aandacht voor perspectief, tijd etc. en de uiteindelijke 'apotheose', het schrijven van een kort verhaal.
Sylvia Molenaar (7-weekse cursus creatief schrijven mei/juni 2015)

Met veel plezier de cursus gevolgd. Gelijkgezinden en allemaal gemotiveerd. De verschillende oefeningen, onverwachte positieve effecten van opdrachten die leuk leken, en ook waren, maar vervolgens onvermoede resultaten opleverden.

Docenten zijn niet alleen toffe dames maar vooral deskundig. Erg leerzaam om de verhalen van de anderen te horen. Met name het voorlezen van de eigen teksten was oog-openend. Blijf ik voortaan doen met mijn nieuwe verhalen en teksten. Het helpt. Aansluiting op de lessen was verrassend en bleek toch kloppend.
Henk Wijmans (7-weekse cursus creatief schrijven mei/juni 2015)


Middels de 15-weekse schrijfcursus heb ik zowel theoretisch inzicht gekregen in het schrijfproces als praktijkervaring opgedaan. Ik heb de schrijver in mij beter leren kennen. En ik heb mijn teksten laten lezen aan anderen. Dat vond ik spannend, maar het ging vanzelf door de veilige en gezellige sfeer. Beide docenten als prettig ervaren. Gijsje was erg duidelijk en heeft ook veel theorie bijgebracht (zo was de cursus natuurlijk ook opgezet). Anne begeleidde het schrijfproces prettig; liet ons vrij in de keuzes enerzijds, gaf ook tips en adviezen, begreep erg goed waar ik met mijn verhaal heen wilde. Die balans bracht zij mee. Dank aan beide!
Karlijn de Hek (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m april 2015)

De docenten van Schrijfcursus Amsterdam wisten een fijne sfeer in ons klasje op te bouwen. Ook lukte het de docenten om iedere cursist meer zelfvertrouwen in het schrijfproces te geven en daar een feestje van te maken met behulp van aanvankelijk kleine opdrachtjes.
Carla van Rijsbergen (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m april 2015)

Met deze cursus mijn eerste stappen gezet in schrijversland. Ik heb niet alleen leren kijken naar de kunst van schrijven. Maar ook dat papier en pen twee nieuwe vrienden zijn geworden. Dat eigen werk soms heel kwetsbaar kan zijn en dat ik dankzij de inzet van Gijsje, Anne en mede-cursisten over veel twijfels heen ben geholpen. Ik heb met deze cursus een hoop geleerd. Dank jullie wel!
Birgit Anthonio (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m april 2015)


De 15-weekse schrijfcursus vond ik ontzettend leuk om te volgen. Tijdens de lessen kregen we een heleboel handreikingen en leuke opdrachten om ons te oefenen in het schrijven. De ongedwongen sfeer maakte dat we onze schrijfsels vrijelijk konden bespreken en konden leren van elkaars feedback. Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Zoals hoe je een beeld neerzet, personages gebruikt, dialogen inzet, de spanning opbouwt en metaforen toepast of wat een motief toevoegt en een lezer verwacht, of welke schrijfstijl je ligt en welke elementen een verhaal levendiger maken. Ik ben me veel bewuster van taal geworden en vond het een verrijking om zo intensief met schrijven bezig te zijn.
Martine Dragt (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m april 2015)


Ik heb met heel veel plezier de schrijfcursus Creatief Schrijven gevolgd bij Gijsje Kooter, die ons geïnspireerd heeft en begeleid met de vele verrassende oefeningen, wat mij tot het schrijven van - voor mijzelf - verrassende verhalen gezet heeft. Ook was feedback krijgen van- en geven aan de medecursisten heel (eng &) leerzaam. 
Trine Kornum (4-weekse introductiecursus creatief schrijven maart/april 2015)

Een leuke laagdrempelige beginnerscursus. Je wordt op een eenvoudige manier aan het schrijven gezet met diverse oefeningen. 

Stefan Roll (4-weekse introductiecursus creatief schrijven maart/april 2015)

Deze cursus is een open, vriendelijke en doelmatige manier om kennis te maken met schrijven. Door allerlei schrijfoefeningen vergroot je het plezier in schrijven en merk je dat het veel laagdrempeliger is dan je denkt. De docenten zorgen dat iedere deelnemer betrokken blijft en feedback krijgt die concreet is en aanmoedigt.

Ikram Choho (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m mei 2014)


Met plezier kijk ik terug op mijn eerste schrijfcursus. Het kennismaken met een grote verscheidenheid aan stijlen was voor mij een eye-opener. Ik heb veel geleerd over hoe je als schrijver een verhaal tot leven kunt laten komen op je eigen manier. Welke technieken je daarvoor gebruikt en hoe je ze toepast. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat mijn plezier in het schrijven door de 
cursus is toegenomen. Ik kom graag terug voor een vervolg.

Annelies Blom (15-weekse cursus creatief schrijven januari t/m mei 2014)


Ook al dacht ik dat ik al een eind op weg was, toch heb ik dankzij deze cursus pas echt leren schrijven. Ik weet nu wat ik moet doen om een goed stuk af te leveren en dankzij de opdrachten heb ik ook veel afgeleverd! Het was leuk en inspirerend om les te krijgen van totaal verschillende docenten, allemaal professioneel, allemaal weer enorm goed op een ander gebied. En Gijsje is de beste als het gaat om iets bedenken  (deze cursus/papieren helden/haar eigen roman/vul maar in), daar de juiste mensen bij vinden (alle cursisten en docenten), om vervolgens te laten gebeuren wat er gebeurt (de sfeer in de groep/bij papieren helden/enzovoorts). Gijsje verstaat de kunst van het schrijven, maar zeker ook de kunst van de schrijfcursus!

Anne Vollaard (jaarcursus 2013-2014)


Door de Schrijfcursus van Gijsje maakte ik op een verrassende, praktische, vrolijke en toegankelijke manier kennis met schrijven. Ik had niet gedacht zoveel te leren én te doen in 4 lessen. Voor wie het eens het schrijven wil proberen een absolute aanrader!

Francine Hijmans (Introductiecursus april, mei 2014)


Wie onder inspirerende omstandigheden nu écht werk wil maken van die roman, moet zeker naar de jaarcursus van Gijsje. Stel je voor: een jaar lang wekelijks samenkomen met een kleine zeer gemotiveerde groep en les krijgen van geweldige docenten - elk met een eigen expertise binnen de schrijfwereld. Er komt van alles aan bod: het bepalen van je centrale vraag, inzoomen, dialogen, spoken word, werken aan een outline, poëzie, etc. Steeds weer verrassend hoe je nieuwe technieken kunt inzetten voor je eigen verhaal en er kritisch naar leert kijken.

Shoshanna de Goede (jaarcursus 2013/2014) 


In een pretige omgeving met begeleiding van verschillende schrijfsters, die uit ervaring weten wat schrijven is, kan ik deze cursus aanbevelen als een eerste ervaring met het schrijven van een verhaal. Ook al kan het zijn dat het verhaal niet helemaal tot een afronding komt, de ingrediënten om het verder uit te werken zijn aangereikt en maken dat je na beëindiging van de cursus verder kunt. Ikzelf ga zeker door met schrijven van korte verhalen. Heb ervaren dat ik het van mijn observaties moet hebben, iets wat me plezier schenkt. 
Caroline Wendel (15-weekse cursus van sept. t/m dec. 2013)

Heel inspirerend door alle verschillende oefeningen en commentaren van docenten. Studenten worden gestimuleerd om hun eigen taal te ontwikkelen. Reageren op en luisteren naar elkaar is belangrijk deel van de oefeningen.
Stans Lutz (15-weekse cursus van sept. t/m dec. 2013)


Dankzij Gijsje en de vele docenten heb ik afgelopen jaar meer geschreven dan alle jaren daarvoor tezamen. Ik heb geleerd om scènes te herkennen in dagelijkse taferelen en personages in mijn omgeving. Ik heb geleerd hoe leuk het is om je werk met anderen te delen en dat de reactie van een lezer me evenveel vreugde brengt als het schrijven zelf. Maar bovenal heb ik geleerd dat schrijven ook gewoon een vak is, zoals loodgieter of timmerman. Iets wat je met een beetje aanleg, goede begeleiding en inzet kan leren. En hoe gaaf is het dat je deze ervaring en ontwikkeling met gelijkgestemden kan delen. Ik kan het iedereen die schrijven serieus neemt van harte aanraden!
Nikola Curak (jaarcursus 2013/2014)


Het Grootse en Meeslepende Avontuur van de Salon der Onbekende Schrijvers
 

Er was eens een Salon der Onbekende Schrijvers. Dit kleurrijke gezelschap beleefde een groots avontuur in de wondere wereld van creatief schrijven. Hun einddoel was het bereiken van Het Beloofde Land Van Het Verhaal Dat Af Is. Om hun avontuur te kunnen beginnen, kregen zij een goede portie theorie toegediend, afgewisseld met inspirerende praktijkopdrachten. En hup, daar ging het gezelschap de Letterberg op; het was een zware beproeving. In hun knapzak zat een royale hoeveelheid Yogi-thee en een kilo koekjes. Een vrolijke krullenbol had haar eigen 2-liter-kan met cappuccino meegenomen. Om bij Het Beloofde Land Van Het Verhaal Dat Af Is te komen, liepen ze het sprookjesbos in, langs de show, don’t tell-boom en de put der drijfveren. Soms zagen ze door de bomen het bos niet meer, maar boven hen zweefden drie goede feeën. Fee Gijsje motiveerde de Onbekende Schrijvers met bemoedigende woorden. Fee Anne gaf hen een fantasiewereld mee in hun dromen, zodat ze de moed hadden om door te gaan. En fee Elke, die net spannende avonturen had beleefd in het verre China, hield hen een spiegel voor met haar rake opmerkingen. En dat hielp: alleen door diep in hun ziel te kijken, konden de Onbekende Schrijvers de barre tocht volhouden. Onderweg vochten ze zich een slag in de rondte en ze steunden elkaar, zodat ze al hun angsten konden overwinnen. Herberg Hesp bood troost met het gouden gerstenat dat het gezelschap tot zich nam. Na dit drinkgelag hervonden ze hun kracht. Ook een klein, bebrild lid wist zich te hervatten; ze overwon haar angst om lelijk te durven schrijven. Ze schreef en schreef en schreef totdat haar vingers blauw zagen. Vol blijdschap schudde ze haar donkere krullen naar achteren en met gezwinde pas liep ze met de rest naar Het Beloofde Land Van Het Verhaal Dat Af Is. Ze schreven nog lang en gelukkig.

Janneke Moerel (15-weekse cursus van sept. t/m dec. 2013)


Schrijfcursus Amsterdam om lekker de gang te krijgen

Als je plezier hebt in het verzinnen van verhalen. Als je dat graag op papier zou willen zetten en daar wel wat hulp bij kunt gebruiken. Dan kan ik de cursus ‘Creatief Schrijven’ van Gijsje Kooter en gastdocenten zeker aanbevelen. De lessen van Gijsje en haar gastdocenten zijn inspirerend en uitdagend. Ik heb begin dit jaar de 16-weekse schrijfcursus gevolgd. Het is intensief en leerzaam en je krijgt echt plezier in schrijven. De les begint meestal met theorie rondom een bepaald thema (bijvoorbeeld ‘perspectief’). Dat doet Gijsje op zo’n manier dat het blijft hangen, ze geeft er duidelijke voorbeelden bij en – wat ik zelf heel prettig vind – ze laat het je direct toepassen in een korte opdracht. Zo krijg je elke les meerdere schrijfopdrachten met altijd een duidelijk doel. Alle uitwerkingen van de opdrachten in de les worden 

direct voorgelezen en besproken. Doordat je in de les flink aan het werk wordt gezet, krijg je goed de gang en doe je veel inspiratie op. Vaak ook al voor de huiswerkopdracht die je mee krijgt. De uitwerkingen van de huiswerkopdrachten worden eveneens in de les besproken. Kortom: uitdagend, inspirerend en leerzaam, doordat je de theorie direct toepast, door de (ad hoc) schrijfopdrachten en door het bespreken ervan. Gijsje is een schrijfster die duidelijk met liefde haar kennis van het vak wil delen. Passie voor zowel schrijven als doceren, een gouden combinatie.
Marjan van Oostrum (16-weekse cursus januari-april 2013)


Ik vond dat er een erg fijne en relaxte sfeer hing tijdens de lessen. Het was leuk om het werk van anderen te lezen en te zien hoe iedereen (verschillend) met de opdracht was omgegaan. Ook was het leuk om elke week een specifiek thema te behandelen en een specifieke opdracht te krijgen. De cursus is voor mij vooral  nuttig geweest om mijzelf ertoe te zetten om meer te schrijven en hierdoor te ontdekken waar mijn talenten en valkuilen liggen, en hoe deze gepolijst of overkomen kunnen worden. Gijsje was een hele lieve en sympathieke docent. Ze stelde vaak de goede vragen om de cursisten te prikkelen. De kleine opdrachten tijdens de les vond ik altijd erg leuk, en uitdagend, om te doen. Ik keek altijd uit naar de 
woensdagavond - om deze door te brengen met eensgezinden ;),  thee en koekjes en onze gezamenlijke passie.lekkere

Anna Lillioja (6-weekse cursus, mei/juni 2013)

Fijne groep, gezellige sfeer en deskundige docente! Na zes weken pittig doorwerken heb ik veel opgestoken en kijk ik erg tevreden terug.  

Mike van der Geest (6-weekse cursus, mei/juni 2013)


Voor de beginnende schrijver is deze cursus verhelderend en een goede stap om te leren wat de basis is van een goede tekst. Ook heb ik genoten van de omgeving waarin de cursus plaatsvindt, omdat dit op één of andere manier een pand is waar je makkelijk een heel intieme sfeer kunt voelen.

Rachèl Rani Ramjatan (6-weekse cursus, mei/juni 2013)


Ik heb de lesmethode als een zeer fijne en ontspannen manier van leren ervaren. Alle aspecten zijn absoluut essentiële aandachtspunten denk ik. Ik vond het leuk, en ik denk dat 'leuk' en 'leren' goed voor elkaar zijn, fijne en goede lerares!!!

Daan van der Elsken (6-weekse cursus, mei/juni 2013)


De introductiecursus was ontzettend inspirerend, creatief en leuk. Ik heb genoten van zowel de lessen als de opdrachten. De afwisseling tussen korte en lange opdrachten was zeer leerzaam en boeiend.

Anouk Eikendal (introductiecursus, mei/juni 2013)


Zeer leerzame en aan te bevelen cursus in aangename omgeving en in een prettige sfeer. Gijsje leidt de cursus uitstekend. Ze is rustig, open en geeft op een leuke manier feedback.

Jolanda Schörgers (introductiecursus, mei/juni 2013)


Met dank aan Gijsje en mijn medecursisten heb ik in een relatief korte tijd mijn passie voor schrijven kunnen herontdekken. Waar ik voorheen als een leek door het leven liep, zie ik nu – in steeds grotere mate – om mij heen verhaallijnen die zich ontvouwen, dialogen die gevoerd worden en scènes die zich afspelen.

Nicola Curak (introductiecursus, mei/juni 2013)


Ik durfde het niet, creatief schrijven. Tot ik bij Gijsje en haar gastdocenten kwam. ‘Gewoon doen’, dat was stap 1. En de oefeningen van Gijsje, Willemijn en Alexander hielpen daarbij, maar leidden ook direct naar stap 2: het ontdekken van een eigen vorm voor het verhaal dat je vertellen wilt. Voor anderen was het juist weer minder zoeken naar de vorm, en vooral naar het verhaal. De docenten zijn bekwaam in de vele aspecten van het schrijven, dus ik raad de cursus iedereen aan – van beginners tot gevorderd, jong tot oud, realistisch tot absurd.

Behalve Gijsje, Willemijn en Alexander verdienen ook mijn groepsgenoten lof. Fijn om te merken hoe je prille werk dankzij eerlijke en motiverende feedback van een kleine, diverse groep schrijfgragen enorm kan groeien! 

Stap 1 voor iedereen die schrijven wil? ‘Gewoon doen’, die cursus van Gijsje & Co.
Simone van Saarloos (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012 én Schrijfkamer t/m dec 2012)


De leukste cursus die ik gedaan heb. Dit had ik veel eerder moeten doen. Ontzettend veel geleerd, maar misschien wel het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik schrijven echt heel leuk vind. Op het technisch vlak vooral hoeveel manieren er zijn om subtiel te zijn: motiefjes verwerken die mensen niet meteen zien maar die wel werken, het geven van een stem aan een karakter, show don’t tell. De cursus was prima opgebouwd. Ook het poëtische uitstapje in het midden was leuk en leerzaam. Dankzij de cursus creatief schrijven van Gijsje Kooter weet ik nu dat er veel meer in me zit dan ik ooit had gedacht.

Michael W.S. Veersma (intensieve 12-weekse sept t/m dec 2012)


Als jij op zoek bent naar een omgeving waarin je theoretisch en praktisch ondersteund wordt in het polijsten van je schrijfvaardigheden dan raad ik de schrijfcursus zeker aan. De verschillende docenten maar ook zeker alle medecursisten maken je meer bewust van je eigen werkproces waardoor je, zowel bij het schrijven als bij het lezen, anders naar geschreven werk zal kijken.

Jurre Ongering (intensieve 12-weekse sept t/m dec 2012)

Wat een fijne lessen van Gijsje! Het perspectief, een verhaallijn, de kunst van het weglaten; ik heb zoveel geleerd! De lessen waren intensief, soms ontroerend en vaak grappig.

Annelies Goorts (intensieve 12-weekse sept t/m dec 2012)

Een geweldige mogelijkheid om op een gezellige en serieuze manier te leren schrijven. Samen met de docenten en de groep is er een fantastische sfeer ontstaan waarin iedereen zijn verhaal kon ontwikkelen, schrijven en vertellen. De resultaten zijn werkelijk fascinerend.

Wilco Kruijer (intensieve 12-weekse sept t/m dec 2012)

Ik heb zojuist mijn squashgenootje een mailtje gestuurd om haar te bedanken voor het feit dat ze mij op het idee had gebracht om me in te schrijven voor deze schrijfcursus. Mede dankzij haar en de ‘in alle opzichten pen-rakende cursus’ ben ik nu vrij in staat alle woorden gevoelsmatig op de juiste manier op papier te zetten. Ik kijk uit naar de vervolgcursus!

Ellen Beima (introductiecursus nov/dec. 2012)


De introductiecursus “Creatief Schrijven” van Schrijfcursus Amsterdam heb ik met ontzettend veel plezier gevolgd. Het tempo tijdens de les is hoog, het is echt aan de slag, schrijven maar! Ik heb kennisgemaakt met een aantal factoren waarmee je in het schrijven van een kort verhaal, een dialoog of een scène rekening kunt houden. De huiswerkopdrachten zijn uitdagend en zeker niet makkelijk. Het was echt jammer dat de cursus na 5 keer afgelopen was. Dus ik heb me snel ingeschreven voor de 16-weekse cursus. De introductiecursus vormt een goede kennismaking. 

Marjan van Oostrum (introductiecursus nov/dec. 2012)


Ik kan de cursus van Gijsje van harte aanbevelen voor mensen die hun schrijfkwaliteiten willen verbeteren, en handvaten zoeken om hier vorm aan te geven. In een fijne, rustige sfeer leer je samen met andere cursisten manieren om een kort verhaal te schrijven, een personage te creëren en hoe je een dialoog schrijft.
Hans van Duijn (introductiecursus nov/dec. 2012)


De 16-weekse schrijfcursus bood me alles wat ik zocht; goede docenten die je uitdaagden, 4 maanden een structuur waardoor we veel konden schrijven, leuke oefeningen in de les waardoor we direct nieuwe ideeën en inzichten kregen en bovenal een liefde voor de magie van het geschreven woord.

Gerald Naber (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)


In de eerste les dansten er nog onsamenhangende beelden en personages door mijn hoofd. Zestien weken later las ik een afgerond verhaal voor in de les. Tijdens de cursus heb ik enorm veel geleerd over schrijven, zowel op zinsniveau als op verhaalniveau. Fascinerend om te ontdekken wat er in je geest leeft en om dat vorm te geven. Ook heel interessant om het hele schrijfproces van je groepsgenoten mee te maken. Het was een intense periode en ik vind het jammer dat de cursus voorbij is.

Shoshanna de Goede (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)

Ik heb de 16-weekse cursus ‘Kort verhaal’ gevolgd en dat is fantastisch bevallen: inspirerende docenten en gemotiveerde studenten in een kleine groep. De ideale omgeving om veel te leren over iets moois waarvan je dacht dat je het al 50 jaar kon: creatief schrijven. Ik kan Schrijfcursus Amsterdam aanraden aan iedereen die een stimulerend klankbord zoekt voor zijn of haar schrijftalent.

Pieter Wijker (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)

Ik denk met een heel positief gevoel aan deze cursus terug, ik heb me geen moment verveeld. Het is een oprechte aanrader voor een ieder die van schrijven houdt, of je nu weinig of veel ervaring hebt. De lessen waren een goede combinatie van schrijven, (voor)lezen, luisteren en denken. Gijsje, Alexander en Willemijn wisten een intieme, vertrouwde sfeer te creëren, die heel prettig werkte. Ze dachten met je mee; gaven goede feedback en ondersteuning. Al met al werkte de cursus motiverend, inspirerend en ontspannend. Ik heb veel goede zin gekregen om door te schrijven. De laatste les, van Anne Büdgen, was heel erg leuk! Het paste goed qua opbouw, omdat het leuk was om op het eind nog met een totaal ander genre kennis te maken. Leuk om aan poëzie te proeven, en jezelf uit te dagen een gedicht te schrijven. Dankjewel Gijsje, Alexander en Willemijn! Jullie hebben in mijn ogen een hele mooie cursus neergezet. Ik ga het missen en denk zeker nog een keer een schrijfweekend te gaan volgen, op z’n minst.

Nina (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)

De cursus was intensief, uitdagend en leerzaam. Ik heb geleerd dat er een groot verschil zit tussen wat jij wil zeggen en wat de ander hoort. Daarnaast heeft het mij geleerd dat mooi schrijven en een mooi verhaal schrijven twee verschillende dingen zijn. Als je met woorden je publiek wil laten lachen, ontroeren en aan het denken wil zetten moet je beslist deze cursus volgen. Het heeft mij geleerd dat je met schrijven van alles kunt bereiken bij de lezer, maar zeker ook bij jezelf. Veel plezier!

Wilko Hulsteijn (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)


Het schrijven van een kort verhaal biedt je de mogelijkheid vele facetten van het schrijven te onderzoeken. Wil je je intensief hiermee bezighouden, heb je een behoorlijk doorzettingsvermogen en kun je de tijd en ruimte aan jezelf geven om dit uit te vinden? Dan is dit een cursus voor jou.

Ineke de Bruyn (intensieve 16-weekse schrijfcursus januari t/m mei 2012)


De schrijfcursus: schrijven met onbekenden, die al heel snel geen onbekenden meer zullen zijn, in een kamer met een kachel in de winter en koekjes en thee voor alle jaargetijden, en aan het hoofd van de tafel een toffe lerares die er veel verstand van heeft! Heel veel groetjes,
Suzanne Vonk (Schrijfkamer 3e editie, 2011/2012)


Gijsje, ik wil je bedanken voor je lessen Creatief Schrijven. Ik vond het echt heel erg leuk en goed. We hebben veel geleerd, gedeeld en gelachen. De sfeer aan de schrijftafel was vertrouwd. De laatste les namen wij met pijn in ons hart afscheid van deze inspirerende bijeenkomsten. Je vroeg of er eventueel nog mensen interesse hadden in een vervolg. Het bleek dat eigenlijk iedereen door wilde gaan. Volgens mij is er geen betere recensie dan dat! Voorlopig eindigt het nog even niet, de Yellow Submarine blijft varen! Ik kijk er naar uit er weer bij te zijn in december. Tot vaak!
Annemieke Kegel (herfstcursus 2011)


Ha Gijsje,

Ik wilde je nog eens bedanken voor de ontzettend leuke en leerzame cursus. Ik kon me geen betere docente wensen! Het heeft me over een enorme drempel heen geholpen en ik merk dat ik makkelijker schrijf en minder bezig ben in mijn hoofd met wat iedereen ervan vindt en hoe literair het wel niet moet zijn. Dat is heel fijn!! Ooit kom ik dus graag nog een keer bij je terug, misschien bij een andere schrijfkamer, als ik weer meer ruimte hebt. Lfs Bonnie

Bonnie Steenman (herfstcursus 2011)

Dag Gijsje, 

Ik heb met veel bewondering en plezier meegedaan aan de cursus: schrijf je verhaal. Voor mij was de titel mijn motivatie. Er zijn veel verhalen in mijn hoofd die ik graag wil vertellen, maar hoe pak je ze vast. Alleen thuis kom ik niet verder dan mijn idee vastleggen en daarna stopt het: wat nu? Natuurlijk is het niet af, maar waar begin ik en wat mankeert er aan? Tot mijn grote genoegen heb ik nu een verhaal geschreven dat helemaal is zoals ik het mij voorstelde. Dankzij jouw tips, jouw kennis en je geduld. Je luistert naar elk verhaal even aandachtig, je hebt veel instrumenten om iemand verder te helpen. Je schept een sfeer van vertrouwen, waarin niemand af kan gaan. Dat is heel bijzonder in het huidige tijdsgewricht, waarin iedereen lijkt te willen scoren. Ik heb er van genoten. Dank voor deze inspiratie.

Tineke Oranje (herfstcursus 2011)


Na het toneelschrijfweekeind meteen ingeschreven voor deze toneelschrijfkamer: het smaakte naar meer! En nu, na afloop, is mijn schrijflust nog niet verzadigd. Ik wil nog wel meer gevoed worden! Heel inspirerend. Een stok achter de deur. Leuke, gevarieerde, spannende, kleine, grote, uitdagende, prikkelende schrijfopdrachten die je ook nog allemaal kunt gebruiken in je eindresultaat. Dankjewel, petemoei aan de wieg van mijn stuk.

Michel Verdaasdonk (Toneelschrijfkamer, 2011/2012)

Lieve Gijsje,

De toneelschrijfkamer was precies wat ik nodig had. Ik wilde schrijven maar 'het kwam er nooit van'. Ideëen bleven in mijn hoofd rondzweven maar er ontstond nooit iets. In de toneelschrijfkamer wel. Een idee dat bestond uit één zin werd een toneelstuk van ruim een half uur. Jouw stimulans, je nuttige tips en ideëen, je opdrachten, je les over vastzitten toen ik vast zat, je koekjes en je glimlach als één van ons iets moois had geschreven... Dat was precies wat ik nodig had! Bedankt!

Linda Kasander (Toneelschrijfkamer, 2011/2012)

Ik heb veel aan de lessen gehad en de interactie met mijn schrijfgenoten. Naast dat het heel leerzaam was, vond ik het ook heel gezellig. Ik vond het leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten met verschillende belevingswerelden. Dat is verrijkend en leerzaam. Na de lessen kwam ik altijd boordevol inspiratie (en fantasie) thuis. 

Everdine Kronenburg (over De Schrijfkamer)

Inspirerend! Gijsje geeft nuttig en opbouwend commentaar, en tijdens de schrijfsessies komen er onverwachte personen, beelden, stemmen, gebeurtenissen en woorden tevoorschijn. Er komt iets uit waarvan ik niet wist

dat het er in zat!

Sarah van Vliet


Haar liefde voor taal en gevoeligheid voor situaties en personages zorgen dat Gijsje Kooter het mooiste uit jouw tekst tevoorschijn tovert. En... het is gewoon gezellig, daar in de toneelschrijfkamer.
Leonieke Baerwaldt (Toneelschrijfkamer, 2011/2012)

Lieve Gijsje,

De schrijfkamer zit erop. Jammer dat het voorbij is. Het was zo'n fijn moment om naar toe te schrijven. Veel van jou en mijn groepsgenoten geleerd. En dat alles in een zeer ontspannen sfeer (alsof we pannenkoeken leerden bakken...)

Je gevoel voor humor, heldere geest en bescheiden ego hebben mij een boost gegeven om ook na de cursus door te blijven schrijven. Missie geslaagd dus. Voor iedereen met serieuze schrijfjeuk een aanrader! Suerte, 

Jan James (Schrijfkamer 3e editie, 2011/2012) 

Een intense toneelschrijf quarantaine bij Gijsje Kooter en collega's
Na een input van veel lezen, voorbeelden en korte opdrachten door Gijsje en haar gastdocenten ga je zelf aan de slag met het schrijven van een eerste versie toneeltekst.
Op dag 3 worden de teksten hardop 'gespeeld' door echte acteurs. Een ongekende ervaring die nog lang na bleef klinken in mijn hoofd!

Leslie Oostveen (over het toneelschrijfweekend)


Het weekend was heerlijk. Zondag keek ik om mij heen en zag ik, dit is niet een schools klasje, dit zijn een stelletje creativo's die samen elk aan hun eigen werk werken maar toch hun energie delen. Heel inspirerend. Ook goed begeleid door Gijsje en de gastdocenten, niet vanaf een preekstoel, maar gewoon, als eerste onder gelijken. 

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen voor iedereen die wil ervaren hoe het is om in een creatieve flow te komen.

Mark Opfer (over het toneelschrijfweekend)


Samen met anderen schrijven, een weekend gedeelde creativiteit, en dan zelf, met nieuwe ervaringen weer verder. Toneelschrijven bij Gijsje Kooter is als een jamsession voor muzikanten; je schrijft, improviseert, en leert dat je door met elkaar te schrijven ook zelf beter wordt.

Leonieke Baerwaldt (over het toneelschrijfweekend)


Ik heb de cursus als zeer positief ervaren. Ik voelde dat ik werd uitgedaagd en me over bepaalde angsten heen heb leren zetten. Voor het eerst in mijn leven heb ik een kort verhaal geschreven!

Caatje van Leeuwen


Maaike,
Het was super, geweldig leerzaam. Ik heb heel veel plezier gehad.

Willemijn Voerman


Gijsje, ik vond het een onzettende leuke ervaring en heb met veel plezier deelgenomen. De cursus heeft mij weer aan het schrijven gebracht en me doen herinneren hoe leuk het is om te schrijven. Een zeer leerzame maar vooral erg leuke cursus met een ongedwongen 
sfeer.
Klaartje Tulling


Maaike en Gijsje,

Heel erg bedankt voor álle inspiratie, originele oefeningen en goede vibe! Beste cursus ever. Groet, Eva

Ik ben ontzettend tevreden met de cursus. Ik ben verrast door Maaikes inzichten en feedback, de gevarieerde en originele oefeningen, de persoonlijke aandacht, de sfeer etc. Kortom, in alle opzichten de beste cursus die ik tot nu toe op literair gebied gevolgd heb.

Eva Kelder


Een cursus om het schrijven in je wakker te maken.

Andreas Bosch


Beste Gijsje, bedankt voor je adviezen en commentaar. Je zit op een geweldige plek. Het klopt helemaal. Omringd door Dylan en Casanova. En goede thee. Heel veel succes met het vervolg!

Lieve groet,

Gijsbrecht Bol 

Ik vond het heerlijk! Ik heb geleerd anders naar teksten te kijken, een verrijking! Ik heb veel meer technieken gezien dan ik dacht dat er bestonden. Het was leuk, leerzaam, verrassend en op een prachtige lokatie!

Denis Stirler


Wil graag een aanbeveling voor je schrijven; ik heb zoveel aan je gehad de laatste maanden. De cursus heeft meer voor me betekend dan ik ooit had durven dromen. Het heeft iets in me losgemaakt. Schrijven is echt leuk. De schrijfcursus helpt je sterke en zwakke kanten te onderscheiden. Ook stimuleert de cursus je creatieve vermogen. Bij mij zijn er een aantal verhalen ontstaan tijdens de cursus, gewoon naar aanleiding van een simpele oefening.

Peter Mader


Gijsje, 

Heel goede cursus. Bedankt daarvoor!

Jeffrey Dekker


De cursus geeft je de kans om in een informele setting je schrijfkunsten te onderzoeken. Het geeft je inzicht in wat er aan de basis ligt van schrijven en hoe je dit bij jezelf verder kan ontwikkelen. Ik heb veel gehad aan de verschillende opdrachten om mij meer bewust te worden hoe ik met taal kan spelen. Dat ik taal en stijl kan aanpassen aan een situatie, sfeer, personage etc. Ik vond de opbouw nuttig omdat er steeds een stap verder werd ingegaan op welke elementen er in een verhaal of stuk horen en hoe je dit kan creëren.

Eline Dalmijn


Leuke leerzame cursus in ontspannen sfeer.

Yvette Smit


Ik heb de cursus als heel prettig ervaren, vooral dankzij jouw prettige manier van lesgeven. Ik ben me bewuster geworden van het gebruik van verschillende stijlfiguren, perspectieven, dialogen, verleden tijd of tegenwoordige tijd. Kortom, het heeft me aan het denken gezet bij het schrijven. Wat wil je overbrengen en hoe kan je dat het

beste bereiken? Je hebt er over nagedacht en duidelijk ervaring in het overbrengen van lesstof. De stof zelf is logisch en helder. Goed onderbouwd met lesmateriaal en een prettige combinatie van theorie (mag van mij nog iets meer) en praktijk (goed om ons te laten schrijven tijdens de les!).

Rutger van Wijk


Lieve Gijsje,
Jee, ik zie me nog binnen komen.. Dacht ohjee.. 
Maar het ijs was heel snel gebroken en ik voelde me altijd helemaal thuis op je cursus. Je hebt me ontzettend veel geleerd! Dank je wel daarvoor. Aan je adviezen heb ik ontzettend veel gehad en naar mijn gevoel ben ik echt gegroeid 
in mijn schrijven. Ik raad iedereen aan die schrijven leuk vindt of zich verder wil ontwikkelen deel te nemen aan Schrijfcursus Amsterdam! Een inspirerende omgeving, een erg getalenteerde en inspirerende lerares!
Dus gewoon DOEN!
Saya Seesing