Docenten


Gijsje Kooter

Gijsje Kooter

Gijsje Kooter is een zeer ervaren en gepassioneerd docent die het beste in haar cursisten naar boven haalt. Ze gaf onder andere les op de Schrijversvakschool in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2010 richtte zij Schrijfcursus Amsterdam op.

Zij is zeer bedreven in het naar de oppervlakte brengen van de structuur en de zeggingskracht van verhalen die mensen al in zich dragen en hoe je die verhalen interessant maakt voor een publiek.

Haar toneelwerk wordt uitgegeven bij Theaterboek. Haar korte verhalen werden gepubliceerd in Zwart Water en Montyplan Antwerpen. Momenteel werkt ze aan een nieuw toneelstuk en haar eerste roman.

Gijsje Kooter studeerde Dramaschrijven en Literaire Vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Film, Theater en Creative Writing aan de University of North Carolina. In 2000 maakte ze deel uit van de International Residency for Emerging Playwrights in Londen.

Meer informatie: Gijsje Kooter

Sander Blom

Sander Blom

Sander Blom (1959) is hoofdredacteur fictie bij Uitgeverij Atlas Contact. Hij werkte daarvoor bij De Bezige Bij, Querido en Prometheus en begeleidde daar bekende en beginnende schrijvers van fictie en non fictie.

Hij gaf schrijflessen aan verschillende opleidingen en benadert het schrijven op een ambachtelijke wijze. Schrijven leer je het beste door veel en goed te lezen en een vast onderdeel van zijn lessen vormen dan ook de ‘close reading’sessies van een aantal korte verhalen.

Bij de cursus is zijn doel niet per se publicabel werk af te leveren, maar de deelnemers aanmerkelijk beter te maken dan ze voor aanvang van de opleiding waren.

Als redacteur werkt hij graag met beginnende schrijvers. Het herkennen van talent is belangrijk, maar het ontwikkelen daarvan is minstens zo belangrijk voor een loopbaan in de literatuur.

Annemarie de Gee

Annemarie de Gee

Annemarie de Gee werkt op diverse plekken als schrijver, toneelregisseur en docent. Ze schrijft recensies voor theaterjournaal en columns voor TPO Magazine. Daarnaast is zij auteur van uitgeverij Atlas Contact.

Zij debuteerde met de verhalenbundel ‘Kamermensen’ en gaf lezingen op de Uitmarkt, Crossing Border, Manuscripta en de internationale boekenbeurzen van Antwerpen en Boedapest. Haar laatste roman De kus van een clown (ondersteund door het Nederlands Letterenfonds), werd lovend ontvangen. Haar werk is niet voor watjes – het kenmerkt zich door lef, experiment en oorspronkelijkheid.

Ook binnen haar lessen dit terug te vinden. Annemarie gaat samen met jou op zoek naar een eigen stijl, naar iets wat jou anders maakt dan alle anderen.

Anne Büdgen

Anne Büdgen

Anne Büdgen (1979) schreef haar eerste gedicht toen ze acht jaar was. Daarna bleef ze jarenlang gedichten lezen en schrijven, tot in 2007 haar eerste dichtbundel uitkwam. Tussendoor deed ze de opleiding Writing for performance in Utrecht en werkte ze mee aan verschillende theaterprojecten, zoals de voorstelling Conny who? die in 2011 door het land toerde. En onlangs, in januari 2012, kwam haar tweede dichtbundel Ik schrijf u nog uit bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

Anne schrijft beeldend, en streeft ernaar poëzie en helderheid samen te laten gaan, zowel in haar poëzie als in haar teksten voor theater. Daarnaast geeft Anne al een aantal jaar workshops schrijven aan mensen van twee tot honderd jaar.

Ze vindt het spannend om anderen te begeleiden vaste vormen en ideeën over poëzie los te laten en met nieuwe ogen te kijken naar de taal. Momenteel werkt Anne aan haar eerste roman.

Renée van Marissing

Renée van Marissing

Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, hoorspelen, (muziek)theater en spoken word teksten. In 2006 rondde zij de opleiding Writing for performances aan de HKU af met het scenario voor een hoorspelserie gebaseerd op een novelle van Ingmar Heytze. Sindsdien schreef ze hoorspelen voor o.a. de VPRO, de AVRO en het Holland Festival. Ook regisseerde ze de hoorspelserie De Oorlogskoningin, die werd genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon 2015.

Met de muzikale spoken word voorstelling Er was niet de zee (tekst uitgegeven door De Nieuwe Toneel Bibliotheek) won Renée in 2014 de Amsterdam Fringe Silver Award.

Bij uitgeverij Atlas Contact verschenen de romans Het waaien van mijn oma (2009) en Strak blauw (2012). De laatste werd genomineerd voor de Dioraphte Literatuurprijs.

www.reneevanmarissing.nl

lolies van grunsven

Lolies van Grunsven

Lolies van Grunsven (1971) was veertien jaar werkzaam als redacteur bij verschillende literaire uitgeverijen (Prometheus/Bert Bakker, Nijgh & Van Ditmar en Nieuw Amsterdam).

Begin 2010 besloot ze haar eigen agentschap op te zetten, Van Grunsven Creative Management, waarbij zij zich richt op de inhoudelijke en zakelijke begeleiding van schrijvers.

Zij concentreert zich op schrijvers van literaire fictie, literaire en populaire non-fictie en kwalitatieve commerciële fictie (wat inhoudt dat het boek meer door het verhaal dan door de stijl wordt gedreven).

Ze is altijd op zoek naar nieuw talent, dus zie voor meer informatie: www.vangrunsvencm.com

Jiska Koenders

Jiska Koenders

Jiska Koenders studeerde in 2011 af aan de opleiding Writing for performance in Utrecht. Na haar studie schreef ze voor o.a. 3FM en Amnesty International. Ze was hoofd productie en bestuurslid van een theatergroep in Utrecht.

Ondertussen hield ze zich steeds meer bezig met het begeleiden van vakgenoten. In 2014 liep ze een halfjaar stage op de redactie Fictie van uitgeverij Atlas Contact waar ze definitief haar liefde en talent voor het redacteurschap, lesgeven en begeleiding ontdekte.

Jiska werkt met een breed scala aan schrijvers. Ze begeleidt groepen beginnende schrijvers en geeft individuele manuscriptbegeleiding aan een aantal auteurs die op het punt van debuteren staan. Ook is ze eindredacteur van het Vlaamse literaire tijdschrift Kluger Hans.

Jiska focust zich op het overbrengen van de visie van een auteur in zijn tekst en de wisselwerking tussen de theatertekst, dialoog en proza.

Martijn Haas

Martijn Haas

Martijn Haas volgde van 1991 tot 1996 de School van Journalistiek in Utrecht, die hij afrondde met als specialiteit Tijdschriftjournalistiek.

Daarna werkte hij acht jaar lang als vaste medewerker van het weekblad Nieuwe Revu, in welke functie hij veel sociale reportages maakte over jeugdculturen en popbands. In 2003 begon hij als misdaadverslaggever te werken voor bladen als Panorama, Koud Bloed en het gedetineerdenblad Bonjo Bulletin.

Van 2010 tot 2012 schreef hij drie non fictie-boeken over Amsterdamse jaren tachtig straatkunstcultuur voor uitgeverij Lebowski, waarvan zijn biografie van graffitilegende Dr. Rat het meeste aandacht kreeg, en ondermeer werd omgebouwd tot radiodocumentaire voor het VPRO-programma OVT.

Op dit moment werkt Martijn aan een nieuw poëzietijdschrift voor uitgeverij Lebowski.

Elke Geurts

Elke Geurts

Elke Geurts (1973) schreef Het besluit van Dola Korstjens (2008) en Lastmens (2010). Haar debuut werd door NRC Handelsblad verkozen tot een van de beste boeken van 2008.

Ze won de Nieuw Proza Prijs 2008, en beide boeken werden veelvuldig genomineerd voor literaire prijzen, waaronder de Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijnsprijs. Op 17 oktober 2013 komt haar roman De weg naar zee uit bij de Bezige Bij.

Ze geeft les bij Crea en houdt vrijwel elke dag een weblog bij.

Voor meer informatie zie: www.elkegeurts.nl

Marieke Groen

Marieke Groen

Marieke Groen (1966) schreef een verhalenbundel en drie romans, waarvan Liefde is een afspraak uit 2011 de laatste was. Ze publiceerde verhalen in verschillende tijdschriften en bloemlezingen, richtte een website op die zich richtte op minder bekende schrijvers en was jurylid van Duizend woorden, de schrijfworkshop van VPRO’s De avonden. Daarnaast geeft Marieke Groen schrijfcursussen en beoordeelt ze manuscripten [voor ScriptPlus].

Groen is een enthousiast en bevlogen docent. Cursisten worden gestimuleerd de grenzen van hun verbeelding op te zoeken, tegelijkertijd wordt ze de technieken van het schrijven bijgebracht. Hoe zet je een geloofwaardig personage neer? Hoe creëer je spanning, en hoe voorkom je dat je verhaal alle kanten op vliegt? Aan de hand van klassikale oefeningen en het bespreken van huiswerkopdrachten worden stap voor stap alle aspecten van het proza schrijven behandeld.

Zie ook: www.mariekegroen.nl

Willemijn Tillmans

Willemijn Tillmans

Willemijn Tillmans studeerde in 2001 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afstudeerrichting Literaire Vorming. Ze deed werkervaring op als scenariste voor jeugdtelevisie in Vlaanderen, promoschrijver voor drie commerciële omroepen in Nederland, gaf les aan zowel kinderen als volwassenen en werkt sinds 2006 als acquirerend redacteur bij verschillende literaire uitgeverijen.

Sinds 2010 was ze hoofdredacteur bij uitgeverij Lebowski en nu bij Nijgh & van Ditmar, en houdt zich voornamelijk bezig met het begeleiden van auteurs tijdens hun schrijfproces.

Haar grootste passie is om auteurs aan het schrijven te krijgen… en te houden. Ze gaat doormiddel van gerichte opdrachten op zoek naar eigenheid, hoe klein of hoe groot ook, en is weinig geïnteresseerd in ‘hoe het hoort’.

Naast haar full time baan als redacteur probeert ze zelf ook te werken aan haar roman, waarin ze haar grootste fascinaties met elkaar probeert te verbinden: voyeurisme en het toeval. Het liefst in combinatie met een hoofdpersoon waar je straal voorbij zou lopen als je hem tegenkomt op straat.