Van fragment naar kort verhaal XL

10 lessen verdeeld over 20 weken, gegeven door 5 docenten


Deze estafette-cursus wordt gegeven door Anne Büdgen, Gijsje Kooter, Mariken Heitman/Gijs Wilbrink, Elke Geurts en Leonieke Baerwaldt en vindt plaats
in Athenaeum Boekhandel op het Spui.  


DSC00006


Steeds geeft een docent twee middagen les met twee weken tijd ertussen. In die tussentijd ga je aan de slag met duidelijke richtlijnen en handvaten die je in de eerste les gekregen hebt. Je krijgt de tijd om opdrachten te laten bezinken en erover na te denken.


Van klein naar groot (27/1 en 10/2)
Anne Büdgen zal op 27 januari 2024 beginnen met extra aandacht voor het fragment en hoe je veel zegt in weinig woorden maar ook hoe je het fragment uitbouwt tot iets groters. Anne Büdgen is dol op het fragment. Er komen verschillende genres aan bod. Je gaat je hierin oefenen middels kleine opdrachten en die toepassen in je proza. Hierdoor ontwikkel je een stem/een verteller/het personage. Op 10 februari geeft ze haar tweede les. 


Schaduwschrijven (2/3 en 16/3)
Elke Geurts neemt op 2 en 16 maart 2024 het stokje over. Wat voor verhalen vertel je vaak en hoe vertel je die? Of welke verhalen vertel je juist niet? In deze al dan niet vertelde verhalen gaan we op zoek naar waar de meest intrigerende, de meest spannende of intrigerende elementen inzitten en daarmee gaan we aan de slag.


Met zoveel woorden (6/4 en 20/4)
Gijsje Kooter gaat op 2 en 16 maart 2024 werken aan dialoog en opbouw. Wat maakt een gesprek legendarisch? Vang je wel eens iets op waardoor je gedachten over de spreker meteen op hol slaan? Waar je onmiddellijk een heel leven achter vermoedt. Kortom: waar je een verhaal over zou kunnen schrijven dus. En hoe zet je zo’n verhaal dan in, waar begin je zodat je alleen nog maar wilt weten hoe het verder gaat. Ook gaan we het hebben over de Aristotelische structuur versus de meer losse structuur.


Mythisch universum (18/5 en 1/6)
Mariken Heitman kan als geen ander natuur beschrijven, of een composthoop als levend wezen (in De wateraap). Hoe kun je dit soort beschrijvingen inzetten om je verhaal te verdiepen. Het is een stijlvorm die het aardse symbolisch maakt. Hoe kun je een mythisch universum scheppen, dichtbij komen bij wat niet zo goed te beschrijven is. Door het realisme los te laten en je fantasie alle kanten op te durven laten gaan. Een duik in het water of een tocht ondergronds. En hoe laat je leiden door je interne criticus zodat hij geen kans meer krijgt je tegen te werken.


Bloed, zweet en tranen (15/6 en 29/6)

Op 15 en 29 juni 2024 gaat Leonieke Baerwaldt aantonen hoe je een verhaal beter kan maken. Je gaat knippen, schuiven, schrappen, schikken, puzzelen en poetsen. Je krijgt handreikingen waar je de rest van je schrijversbestaan profijt van zult hebben. Bekijk het verhaal vanuit een heel ander perspectief, leer hoe je je eigen tekst als grondstof kunt gebruiken en zie wat er allemaal mogelijk is! Aan het einde van deze cursus gooi je nooit meer werk in de prullenbak.


NB. Elke Geurts en/of Gijs Wilbrink geven les in deze cursus onder voorbehoud. Data staan vast. Docenten kunnen nog gewisseld worden. Programma nog in de maak. 


Niveau, doelstelling en doelgroep
De schrijfcursus
Van fragment naar kort verhaal is een goede cursus voor beginners en gevorderden en biedt een flink palet aan schrijftechnieken. Je bent ongeveer 3 uur per week kwijt aan huiswerk. Iedereen werkt op zijn eigen niveau. Er is geen instapniveau. Onze doelstelling is om iedereen die op een creatieve manier wil leren schrijven te verwelkomen.

 

De docenten van deze cursus zijn o.a. Anne Büdgen, Gijsje Kooter, Renée van Marissing (foto: Bart Grietens) en Leonieke Baerwaldt.

0382 - Büdgen zwart-wit
Foto op 23-04-15 om 14.20 #5
Libris shortlist 2022 - Bart Grietens-4 (1)
IMG 0353

Leonieke Baerwaldt  is geboren in 1985 en studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Ze publiceerde o.a. op Papieren Helden, Hard//hoofd, De Revisor, NRC en in Kluger Hans en debuteerde in 2021 met Hier komen wij vandaan.


Enthousiast geworden? Schrijf je hier in voor Van fragment naar kort verhaal.