Van fragment naar kort verhaal

8 lessen verdeeld over 16 weken, gegeven door 4 docenten


Deze estafette-cursus wordt gegeven door Anne Büdgen, Gijsje Kooter, Renée van Marissing en Leonieke Baerwaldt en vindt plaats
in Athenaeum Boekhandel op het Spui.  


DSC00006


Steeds geeft een docent twee middagen les met twee weken tijd ertussen. In die tussentijd ga je aan de slag met duidelijke richtlijnen en handvaten die je in de eerste les gekregen hebt. Je krijgt de tijd om opdrachten te laten bezinken en erover na te denken.


Van klein naar groot
Anne Büdgen zal op 9 september 2023 beginnen met extra aandacht voor het fragment en hoe je veel zegt in weinig woorden maar ook hoe je het fragment uitbouwt tot iets groters. Anne Büdgen is dol op het fragment. Er komen verschillende genres aan bod. Je gaat je hierin oefenen middels kleine opdrachten en die toepassen in je proza. Hierdoor ontwikkel je een stem/een verteller/het personage. Op 23 september 2023 geeft ze haar tweede les. 


Met zoveel woorden
Gijsje Kooter gaat op 7 en op 21 oktober 2023 werken aan dialoog en opbouw. Wat maakt een gesprek legendarisch? Vang je wel eens iets op waardoor je gedachten over de spreker meteen op hol slaan? Waar je onmiddellijk een heel leven achter vermoedt. Kortom: waar je een verhaal over zou kunnen schrijven dus. En hoe zet je zo’n verhaal dan in, waar begin je zodat je alleen nog maar wilt weten hoe het verder gaat. Ook gaan we het hebben over de Aristotelische structuur versus de meer losse structuur.


De diepte in
Op 4 en 18 november 2023 neemt Renée van Marissing het stokje over. Met je geschreven materiaal ga je verder de diepte in. Wat voor personages voer je op in je verhaal en hoe kun je die nog beter tot leven wekken? Hoe spreken je personages, hoe handelen ze (niet), wat valt ze op en vooral: wat beweegt ze? Dit alles houdt natuurlijk verband met wat je wilt vertellen en hoe je dat het beste kunt vertellen. Welke stijl past bij jou en je verhaal? Je werkt toe naar de eerste versie van een verhaal.


Bloed, zweet en tranen

Op 2 en 16 december 2023 gaat Leonieke Baerwaldt aantonen hoe je een verhaal beter kan maken. Je gaat knippen, schuiven, schrappen, schikken, puzzelen en poetsen. Je krijgt handreikingen waar je de rest van je schrijversbestaan profijt van zult hebben. Bekijk het verhaal vanuit een heel ander perspectief, leer hoe je je eigen tekst als grondstof kunt gebruiken en zie wat er allemaal mogelijk is! Aan het einde van deze cursus gooi je nooit meer werk in de prullenbak.


Niveau, doelstelling en doelgroep
De schrijfcursus
Van fragment naar kort verhaal is een goede cursus voor beginners en gevorderden en biedt een flink palet aan schrijftechnieken. Je bent ongeveer 3 uur per week kwijt aan huiswerk. Iedereen werkt op zijn eigen niveau. Er is geen instapniveau. Onze doelstelling is om iedereen die op een creatieve manier wil leren schrijven te verwelkomen.

 

De docenten van deze cursus zijn Anne Büdgen, Gijsje Kooter, Renée van Marissing (foto: Bart Grietens) en Leonieke Baerwaldt.

0382 - Büdgen zwart-wit
Foto op 23-04-15 om 14.20 #5
Libris shortlist 2022 - Bart Grietens-4 (1)
IMG 0353

Leonieke Baerwaldt  is geboren in 1985 en studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Ze publiceerde o.a. op Papieren Helden, Hard//hoofd, De Revisor, NRC en in Kluger Hans en debuteerde in 2021 met Hier komen wij vandaan.


Enthousiast geworden? Schrijf je hier in voor Van fragment naar kort verhaal.