Masterclass

BINNENKORT VERSCHIJNEN HIER WEER NIEUWE MASTERCLASSES. DIT ZIJN LESSEN OP HOOG NIVEAU, GEGEVEN DOOR PROFESSIONALS IN HET LITERAIRE WERKVELD.Vier verdiepingszaterdagen o.l.v. Tjitske Jansen (HELEMAAL VOLGEBOEKT)

Een serie masterclasses die afzonderlijk of als reeks te volgen zijn.


JE BENT ER! 

En bent de enige die met jouw ogen kan kijken. De enige die weet hoe het voor je is om te bestaan. Geen uur van jouw leven is inwisselbaar voor een uur uit het leven van een ander. Elk leven is een wereld op zich en er is niemand zo goed thuis in de wereld die jij bent als jijzelf. Valt er een betere reden te bedenken om je eigen bestaan te kiezen als inspiratiebron bij het schrijven? Deze masterclass is een creatieve ontdekkingsreis. Je gaat woorden vinden voor beelden en ervaringen die in je huizen. Je gaat werken aan teksten die het voor lezers mogelijk maakt een glimp op te vangen van hoe het is om jou te zijn. Er is steeds plaats voor 12 mensen.


DAG 1: zaterdag 23 november van 11.00 - 16.00 uur (incl. lunch).


1. Hoe verhoud je je, wanneer je autobiografisch schrijft, tot je omgeving? Moet je rekening houden met je vrienden, familie? Moet je proberen te voorkomen dat je ze kwetst of in verlegenheid brengt? En zo ja: hoe doe je dat?

 

2. Hoe voorkom je, als schrijver die zichzelf als onderwerp kiest, dat wat je schrijft zelfingenomen is?


DAG 2: zaterdag 30 november van 11.00 - 16.00 uur (incl. lunch).


1. De lezer kent jou niet. Hoe zorg je ervoor dat ze na de eerste zin de tweede zin wil lezen. En na de tweede zin de derde. De meeste lezers 'gaan niet met je mee', als je ze niet eerst verleidt. (En lezers die wel met je meegaan als je ze niet eerst verleidt, zijn mensen van wie je je kunt afvragen of je wel wilt dat die met je meegaan. :-)

 

2. In de Griekse mythologie is Mnemosyne (het geheugen) de moeder van de Muzen. De muzen, dat zijn de Godinnen van kunst en wetenschap. Dus: het geheugen is de moeder van de creativiteit. En ook van de gedachte en van het leren. Wij zijn van herinneringen gemaakt. Toch kan het ingewikkeld zijn om  herinneringen die in ons liggen opgeslagen boven te krijgen. Hoe doe je dat?


DAG 3: zaterdag 7 DECEMBER van 11.00 - 16.00 uur (incl. lunch).


1. Het doel van kunst: de werkelijkheid ontdoen van de sluiter die er door gewoonten voor is komen te hangen. Zodat we die werkelijkheid weer kunnen zien alsof we haar voor het eerst zien. Kinderen en verliefden doen dat vanzelf. Maar we zijn geen kinderen meer en we zijn ook niet altijd verliefd. Hoe cultiveren we deze wakkerheid - het naar de wereld kijken alsof je hem voor het eerst ziet? Wanneer je vanuit die wakkerheid schrijft, wordt wat je schrijft vanzelf beter.


2. Show don't tell.

(Want iedereen kent de uitdrukking, maar het in het schrijven toepassen, is nog iets anders dan de uitdrukking kennen.)


DAG 4: zaterdag 14 DECEMBER van 11.00 - 16.00 uur (incl. lunch).


Deze schrijfdag gaan we ons als archeologen tot onze eigen levensloop verhouden. De focus van onze archeologische werkzaamheden komt te liggen bij momenten en situaties die we niet begrepen. Bijvoorbeeld: je ging voor het eerst boodschappen doen en je moeder vroeg je halfvolle melk mee te nemen. Maar in de winkel zag je alleen flessen die vol waren. Het kan ook meer existentiële zaken betreffen. Of een element uit een verhaal of film dat je niet begreep. Of iets dat je hoorde op straat. Vervolgens onderzoeken we welke situaties prikkelend genoeg zijn om uit te werken.  Dit kan zijn, doordat de situatie herkenbaar is of heel eigen; komisch; absurd; en/of tragisch. Het streven is om tot een afgeronde tekst te komen, maar ook dat je genoeg ideeën op doet om weer weken mee vooruit te kunnen.


Je kunt je aanmelden via schrijfcursusamsterdam@gmail.com o.v.v. Masterclass Tjitske Jansen. Geef aan voor welke datum/data je je wilt inschrijven.